Beslagvrije voet

Beslagvrije voet, hoe werkt het?

De beslagvrije voet, wat is dat precies? In dit artikel bekijken wij deze term en kunt u lezen wanneer u met de beslagvrije voet te maken krijgt. U heeft namelijk recht op de beslagvrije voet op het moment dat er beslag wordt gelegd op uw inkomsten. Inkomsten kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een uitkering, loon uit werk of andere inkomsten. Onder andere inkomsten valt bijvoorbeeld alimentatie. Op de beslagvrije voet die u toekomt kan geen beslag worden gelegd, anders dan op de overige inkomsten waar dus wel beslag op beslag kan worden.

Waarom een beslagvrije voet bestaat

Als er beslag wordt gelegd op al uw inkomen, dan kunt u zelf geen cent meer besteden. De overheid in Nederland wil dat iedereen een minimaal bedrag aan inkomen heeft. Daarom is de beslagvrije voet in werking getreden. Zelfs als er beslag is gelegd op al uw inkomen dan heeft u toch een beetje geld waarmee u zelf kunt bepalen wat u ermee doet.

Hoogte van de beslagvrije voet

In de meeste gevallen bedraagt de beslagvrije voet 90% van de bijstandsnorm die voor u van toepassing is. Als het gaat om bijstand dan is de hoogte hiervan per individu verschillend. Zo krijgt een alleenstaande moeder een ander bedrag dan een alleenstaande man zonder kinderen. Wij kunnen daarom niet met concrete bedragen aangeven wat de hoogte is van de beslagvrije voet voor u persoonlijk.
Daarnaast kunnen er redenen zijn dat de beslagvrije voet voor u hoger of lager uitvalt. De huur die u betaalt kan meespelen in het hoger of lager uitvallen van de beslagvrije voet. De deurwaarder is de persoon die uiteindelijk een beslissing neemt over de hoogte van de beslagvrije voet die voor u gaat gelden. De deurwaarder stelt de hoogte vast aan de hand van alle persoonlijke gegevens over u die bij hem of haar bekend zijn.