Bureau schuldhulpverlening

Wat is bureau schuldhulpverlening?

Het bureau voor schuldhulpverlening is de officiële dienst van de afdeling publiekszaken van uw gemeente die zich bezighoudt met het helpen en begeleiden van mensen met financiële problemen. Iedere burger van een gemeente kan schuldhulpverlening aanvragen bij het bureau van de gemeente waar hij of zij woonachtig is. Het bureau voor schuldhulpverlening zal ook trachten iedere burger te helpen voor zover deze bereid is om zich aan enkele voorwaarden te houden. Deze voorwaarden zijn noodzakelijk om de schulden weg te werken en wanneer er niet aan gehouden wordt, heeft het bureau voor schuldhulpverlening weinig nut. Een aanvraag kunt u zowel telefonisch, schriftelijk als per email indienen. Helaas hebben veel gemeenten met zoveel aanvragen te kampen dat er een wachttijd bestaat voor u dossier opgenomen kan worden.

Noodfonds

Het bureau voor schuldhulpverlening beschikt over een noodfonds waar in geval van echte nood beroep op gedaan kan worden. Dit is enkel wanneer er sprake is van een zware achterstand op elektriciteitsrekeningen, gas of water. Uitzonderlijk kunt u ook een aanvraag doen bij het noodfonds voor huurgelden, maar dit is enkel het geval wanneer u dreigt op straat te komen met uw gezin. Wanneer u gebruik wilt maken van het noodfonds, moet u goed begrijpen dat dit altijd een lening betreft. Eigenlijk maakt u op deze manier dus nog een extra schuld bij. Daarom is het beter dit zo veel mogelijk te vermijden. Bovendien kunt u niet zomaar lenen bij het noodfonds. Een team van het bureau voor schuldhulpverlening zal uw aanvraag behandelen en al dan niet goedkeuren.

Bemiddeling

De hoofdtaak van het bureau voor schuldhulpverlening bestaat uit het in kaart brengen van uw schulden, samen met u zoeken naar een oplossing en de bemiddeling bij uw schuldeisers. Doordat u aan bepaalde voorwaarden zult moeten voldoen om terecht te kunnen bij het bureau voor schuldhulpverlening van uw gemeente zullen uw schuldeisers sneller geneigd zijn tot een akkoord. Zij weten namelijk dat u er niet alleen voor staat, een haalbaar plan voorstelt en de nodige inspanningen zult leveren. Dit geeft hen een zekere garantie op het terugkrijgen van de gelden die u hen nog verschuldigd bent.