Eigen woning schuld

Verlies van woning bij te hoge schuld?

Wanneer u een eigen woning heeft en een hoge schuld opvouwt dan loopt u het risico uw woning te verliezen. Dit moet u natuurlijk ten alle kost vermijden, want vaak is uw woning verkopen absoluut geen oplossing. Soms is dit zelf de oorzaak van nog meer schulden. Zeker wanneer de woning nog niet afbetaald is. Met de verkoop van de woning zal uw schuld misschien gedeeltelijk of volledig opgelost worden, maar u heeft er in één klap nog een nieuwe schuld bij. De schuld van de lening voor de woning die u niet meer bezit. Deze schuld had u natuurlijk al, maar na de verkoop van uw woning krijgt u er nog eens huurkosten bovenop. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen wanneer u schulden heeft vooraleer u in een situatie terecht komt waarin uw huis wordt opgeëist.

Wat als de schuld veroorzaakt is door de eigen woning?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw schuld het gevolg is van de aankoop van een eigen woning. De oplossing lijkt eenvoudig in dit geval. U verkoop de woning en betaalt uw schuld. Helaas is dit niet altijd het geval. Een woning kan gedaald zijn in waarde waardoor zij niet meer voldoende opbrengt om de volledige schuld te voldoen. Maar zelfs wanneer dat niet zo is, kan het dat u meer geleend heeft dan de waarde van uw woning. Bijvoorbeeld om de notariskosten te voldoen, verbouwingswerken, enzovoort. In dat geval zal u na de verkoop van uw woning nog steeds een schuld hebben, weliswaar wel lager dan voorheen. Een andere mogelijke oplossing is het laten herbekijken van uw hypothecaire lening. Misschien kan ze over meer jaren gespreid worden waardoor uw maandelijkse lasten verlagen.

Schuld aflossen en de woning behouden

Idealiter kunt u zowel uw woning behouden als uw schuld aflossen. Wanneer u zelf niet dadelijk een mogelijkheid ziet, kunt u gebruik maken van een schuldbemiddelaar. Wanneer u hiervoor een private organisatie onder de arm neemt, krijgt u meestal te maken met mensen die eerst uitzoeken of er opties zijn waarbij u uw woning kunt behouden. Misschien heeft u genoeg inkomen om uw schuldeisers een afbetalingsplan voor te stellen waarbij uw eigen woning niet in het gedrang komt. Wanneer uw schuldenlast niet te hoog is, zijn er vaak wel mogelijkheden te vinden. Bovendien heeft een schuldeiser er niets aan als u door de verkoop van uw woning nog meer schulden krijgt. Op die manier zal hij zijn geld niet snel terugzien.