Extra aflossen hypotheek

Heeft het nu om extra af te lossen?

Miljoenen Nederlanders hebben een koopwoning en daarmee een grote schuld. Het is zaak om deze schuld zo snel mogelijk af te lossen. Natuurlijk moet het aflossen wel op een veilige manier gebeuren. Daarom wordt een hypotheek in bijna alle gevallen in 30 jaar afgelost. Er zijn echter veel hypotheken waarbij er weinig afgelost wordt. Dit zijn zogenaamde aflossingsvrije hypotheken. Als de hypotheek volledig aflossingsvrij is, dan is er na 30 jaar niks afgelost. In zo’n geval moet u geluk hebben dat de woning na 30 jaar meer waard is geworden. Als wij kijken naar de woningmarkt van 1970 tot aan 2000 dan zijn de prijzen van koopwoningen zeer sterk gestegen.

Waardestijging is tegenwoordig niet zeker

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen niet gestegen maar gedaald. Dat is goed nieuws voor huizenkopers maar slechts nieuws voor huiseigenaren. U snapt natuurlijk wel dat een daling van de waarde geen goed nieuws is als u de woning wilt verkopen. Voor mensen die hun woning korter dan 5 jaar in bezit hebben en hun woning te koop hebben staan ligt verlies op de loer.

Extra aflossen

Om verlies bij verkoop te voorkomen of te verzachten is het belangrijk om zoveel mogelijk af te lossen op een hypotheek. Er zijn tientallen hypotheekvormen, maar meestal gaat het aflossen in de vorm van een spaarrekening. Op zo’n spaarrekening kunt u elke maand een bepaald bedrag inleggen, afhankelijk van uw kunnen. Ook al heeft u een volledig aflossingsvrije hypotheek, een spaarrekening openen is bijna altijd mogelijk. Op die manier lost u toch een deel af van de hypotheek. Stel dat u 100 euro per maand spaart, dan is dat 1.200 euro op jaarbasis. Na 10 jaar heeft u 12.000 euro gespaard. Bovenop dit bedrag ontvangt u ook nog eens rente. Verkoopt u de woning met 10.000 euro verlies, dan heeft u in dit geval nog 2.000 euro winst.

Informeer bij uw hypotheekverstrekker

Als u wilt weten wat de mogelijkheden voor extra aflossing zijn, dan kunt u het beste informeren bij uw hypotheekverstrekker. Zij weten welke hypotheekvorm u heeft en wat er mogelijk is. Wij wensen u veel succes bij het extra aflossen. Het is zeker de moeite waard!