Financiële crisis

Financiële crisis, het duurt erg lang!

De laatste financiële crisis houdt ons al in zijn greep sinds eind 2007. De laatste financiële crisis ontstond doordat in de Verenigde Staten de huizenmarkt in elkaar stortte. Teveel mensen hadden daar te gemakkelijk een hypotheek gekregen en konden deze nu niet meer betalen. Dit was de inleiding van de laatste financiële crisis. Grote banken vielen om en er ontstond een grote vertrouwenscrisis op de financiële markten. Banken durfden elkaar geen geld meer te lenen. Veel mensen verwijten de bonus cultuur binnen de financiële banken wereld het verstrekken van onverstandige hypotheken en leningen aan mensen, die hier eigenlijk geen financiële basis voor hadden om deze te betalen (laat staan af te lossen). De bomen leken tot in de hemel te groeien tot ze een voor een omvielen en de hele Westerse wereld in diepe recessie brachten.

Zeven vette jaren, zeven magere jaren

Een gezegde is dat er na zeven vette jaren zeven magere jaren komen. Ook uit historisch perspectief weten we dat een economie met golfende bewegingen omhoog en omlaag gaat: de zogenoemde economische conjunctuur. Als dit zo is, dan zou het jaar 2014 ons weer meer economische zonneschijn moeten bezorgen.

Veel mensen zijn hun werk verloren

Het lijkt soms wel een vicieuze cirkel omlaag. Eerst komt de economie plots tot stilstand. Hierna volgen er bij veel bedrijven ontslagen. Deze mensen geven minder uit. De economie komt nog harder tot stilstand en meer ontslagen volgen. Het is al een fijn gevoel om een stabiele baan te hebben. En dit werkt ook weer in de hand dat mensen met de hand op de knip gaan leven. En dat is wel begrijpelijk, echter de economie komt hier natuurlijk niet weer door in beweging.
Laten we hopen dat het snel beter gaat en we de financiële crisis kunnen vergeten.