Financiële instellingen

Financiële instellingen informatie

Wie en wat is een financiële instelling? Een financiële instelling is een organisatie die financiële contracten verhandelt, registreert of er mee handelt. Dit kunnen banken zijn (die het geld en andere financiële zaken beheren voor hun klantenkring), verzekeraars of pensioenfondsen. Het gaat dus om grote en belangrijke bedrijven binnen de financiële wereld.  En het zijn dus partijen waar in de regel iedereen mee te maken heeft. Misschien nog niet met een pensioeninstelling als u jonger bent dan vijfentwintig jaar.

Toezicht op de financiële instellingen in Nederland

In Nederland staan alle financiële instellingen onder toezicht van de autoriteit financiële markten en ook onder toezicht van de Nederlandse bank. Zij houden toezicht op de financiële instellingen. Zo controleren ze of er nog voldoende middelen aanwezig zijn om de verzekeringen uit te keren, de rente op het spaargeld te betalen en ook of er voldoende buffers aanwezig zijn om de financiële instelling gezond te houden. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor iedereen in Nederland. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander hier niet veel over zal nadenken of bij stil zal staan, zo lang alles maar op rolletjes loopt.

De belangrijkste financiële instellingen!

Banken, verzekeraars en pensioenbedrijven zijn de belangrijkste financiële instellingen voor veel Nederlanders. En dat is niet verwonderlijk. Ze hebben allemaal invloed op ons leven. Het spaargeld op de bank, of de hypotheek die u bij de bank leent lopen als een rode draad door ieders leven. Denk er maar eens aan hoe vaak u pint of geld stort in een bank. Daarnaast dient iedereen in Nederland verzekerd te zijn. En dat kan voor tal van verschillende zaken zijn. Als u wat ouder wordt en werkt dan krijgt u ook een pensioen om op latere leeftijd hier de vruchten van te plukken.