Functieomschrijving financieel administratief medewerker

Als financieel administratief medewerker ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en verwerken van financiële gegevens binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat alle financiële transacties correct worden geregistreerd en gecontroleerd. Daarnaast ondersteun je bij het opstellen van financiële rapportages en het maken van budgetten.

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

Als financieel administratief medewerker heb je een breed takenpakket. Enkele van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn:

– Het verwerken van inkomende en uitgaande facturen
– Het bijhouden van de debiteuren- en crediteurenadministratie
– Het controleren van financiële gegevens op juistheid en volledigheid
– Het opstellen van financiële rapportages en overzichten
– Het assisteren bij het opstellen van budgetten en forecasts
– Het ondersteunen bij de maand- en jaarafsluiting
– Het uitvoeren van diverse administratieve taken, zoals archiveren en correspondentie

Vereiste vaardigheden en kwalificaties

Om succesvol te zijn als financieel administratief medewerker zijn er een aantal vaardigheden en kwalificaties die van belang zijn. Enkele hiervan zijn:

– Een afgeronde MBO-opleiding in de richting van financiële administratie
– Kennis van relevante wet- en regelgeving op het gebied van financiën
– Ervaring met financiële software en systemen, zoals SAP of Exact
– Accuraat en nauwkeurig kunnen werken
– Goede communicatieve vaardigheden
– Analytisch vermogen en probleemoplossend vermogen
– Stressbestendigheid en flexibiliteit

Werkomgeving en werktijden

Als financieel administratief medewerker werk je meestal op een kantooromgeving. Je werkt vaak in teamverband en hebt regelmatig contact met collega’s van andere afdelingen, zoals de financiële afdeling en de inkoopafdeling. De werktijden zijn over het algemeen regulier, van 9 tot 5, maar kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de drukte van het werk.

Doorgroeimogelijkheden

Als financieel administratief medewerker zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden binnen het vakgebied. Zo kun je doorgroeien naar functies als financieel medewerker, financieel controller of zelfs financieel manager. Het volgen van aanvullende opleidingen en cursussen kan helpen bij het bevorderen van je carrière en het vergroten van je kennis en vaardigheden.

Conclusie

Als financieel administratief medewerker speel je een essentiële rol binnen een organisatie. Door het bijhouden en verwerken van financiële gegevens zorg je ervoor dat de financiële processen soepel verlopen en dat de organisatie inzicht heeft in haar financiële situatie. Met de juiste vaardigheden en kwalificaties kun je doorgroeien binnen het vakgebied en je carrière naar een hoger niveau tillen.