Huis verkopen met schuld

Zelf verkopen is beter dan gedwongen verkopen

Uw huis verkopen wanneer u schulden heeft, kunt u het beste zelf doen. Wanneer u wacht tot het huis in beslag genomen wordt of verplicht verkocht moet worden, is de kans groot dat u er minder geld voor krijgt dan het waard is. Een huis verkopen vraagt nu eenmaal tijd. U moet verschillende kopers de kans geven om het huis te zien en erop te bieden. Haast is dus een absolute dooddoener in dit geval. Op het ogenblik dat u dus beseft dat u uw huis op termijn niet zult kunnen houden, gaat u het best dadelijk over tot actie. Met een beetje geluk kunt u een prijs krijgen voor u huis waarmee u al uw schulden in één klap kunt afbetalen. U hebt dan geen huis meer, maar bent wel volledig schuldenvrij. Bij een gedwongen en snelle verkoop is de kans dat u de beste prijs krijgt bijzonder klein.

Gedwongen verkoop

Wanneer u te lang gewacht heeft om uw huis te verkopen, kunt u geconfronteerd worden met een inbeslagname. Eens dit gebeurt is, bent u niet meer in de vrijheid om zelf tot een verkoop over te gaan. Er wordt een openbare zitting geregeld waarop mensen op uw huis kunnen bieden. Bij aanvaarding van een bod, gaat dit bedrag integraal naar uw schuldeisers tenzij het hoger ligt dan de som die u nog verschuldigd bent. Is het bedrag lager, dan dient u een regeling te treffen voor de overgebleven schuld. De enige manier om een openbare verkoop van uw huis tegen te gaan eens die is vastgelegd is door uw schuld te betalen. Maar mocht u in die mogelijkheid zijn dan zat u wellicht in een andere situatie.

Verkopen met verlies

Steeds meer huizen worden met verlies verkocht. Dit heeft verschillende oorzaken. Enerzijds is er de moeilijke economische situatie waarin we ons vandaag bevinden, anderzijds zijn mensen vaak genoodzaakt tot een snelle verkoop. Wanneer de potentiële kopers dit aanvoelen, zullen zij een lager bod doen dan bij een verkoper die alle tijd van de wereld heeft. De kans is groot dat u het bod zult aanvaarden, niet omdat het een goed bod is, maar omdat u dringend geld nodig heeft.