Hulp bij faillissement

Failliet, en nu?

Als privépersoon of bedrijf kunt u zo zwaar in de schulden raken dat er geen uitweg meer mogelijk is. Op dat ogenblik kunt u ervoor kiezen om u failliet te laten verklaren. Wanneer u een kleine zelfstandige of privépersoon bent, zijn alle gevolgen rechtstreeks voor u, bij een bedrijf ligt dat net iets anders. Een failliet vragen doet u niet zomaar, het heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst en indien u een kleine zelfstandige bent, brengt het zich mee dat u uw baan niet langer kunt uitvoeren en deze bron van inkomsten dus definitief kwijt bent. Is het echte zo dat u veel meer schulden hebt dan wat u verdient, dan kan een failliet de enige manier zijn om nog schuldenvrij te geraken.

Waar kunt u hulp vinden?

Er zijn verschillende private bedrijven en overheidsinstellingen die u hulp en advies kunnen aanbieden bij een faillissement. Als privépersoon kunt u contact opnemen met de schuldhulpverlening van uw gemeente, een private onderneming of de kredietbank. Als bedrijf kunt u ook bij de kredietbank en een private onderneming terecht. De hulp zal eruit bestaan u te begeleiden door het faillissement, de noodzaak ervan te bekijken en eventuele andere oplossingen en het verzorgen van een schuldenvrije situatie. Wanneer u failliet bent verklaard en nog schulden heeft, kunt u trachten deze te laten kwijtschelden door een akkoord aan te gaan. De instellingen die u helpt bij uw faillissement kan u de nodige ondersteuning bieden om dit tot een goed einde te brengen. Bij een akkoord is het wel zo dat u het deel van de schuld dat u zult betalen in één keer moet kunnen neerleggen. Afbetalingen vallen dus niet onder deze regel.

Failliet of WSNP?

Soms is een faillissement niet voldoende en moet u een aanvraag tot schuldsanering natuurlijke personen indienen. Dit kunt u enkel als privépersoon doen. Als bedrijf bent u geen natuurlijke persoon en is dit dus geen optie. Het nadeel van een schuldsanering zijn de zeer strikte regels die ermee gepaard gaan en de moeilijk periode die tot vijf jaar kan duren. Het voordeel is dat al uw schuldeisers verplicht akkoord moeten gaan en u altijd schuldenvrij bent aan het einde van de sanering.