Hypotheek met schuld

Hypotheek afsluiten bij schulden?

Een huis kopen wanneer u schulden hebt, is misschien niet altijd de slimste zet, maar niettemin wel mogelijk. Veel leenkantoren zijn bereid u een lening toe te staan als u schulden hebt wanneer het is om een huis te kopen. Dit doen ze omdat u bij een hypotheek altijd uw huis als onderpand heeft. In het geval dat u niet aan uw betalingen voldoet, kunnen zij dus altijd beslag laten leggen op uw huis en zo de som van de lening recupereren. Bovendien kunt u bij een hypotheek meer lenen dan het bedrag dat u nodig hebt om het huis te kopen en dit kan misschien een manier zijn om al uw andere schulden weg te werken. Zo dient u enkel nog de hypotheek te betalen en hebt u dus maar één schuldeiser meer. Natuurlijk mag u dit niet zien als een oplossing om uit de schulden te geraken, maar wanneer u schulden door omstandigheden zijn ontstaan en uw situatie geheel veranderd is, kan het wel een oplossing zijn.

Waar kunt u lenen?

Hoewel een hypotheek aangaan met schulden op zich mogelijk is, zal niet elke bank bereid zijn om dit ook effectief toe te laten. U zult dus moeten nagaan welke bank of leenkantoor dit wilt doen en aan welke prijs. Vaak zal het een dure hypotheek worden, het risico is dan ook hoger voor de ontlener. Ook zal niet elke formule die mogelijk is bij het afsluiten van een hypotheek toegestaan worden. Dit doet de vraag rijzen of het niet beter is om eerst uw schulden af te lossen voor u zich opnieuw in de schulden steekt om een huis te kopen?

Leen niet meer dan u kunt betalen

Beslist u om een hypotheek af te sluiten wanneer u nog schulden hebt, zorg er dan voor dat u niet meer leent dan u kunt betalen. Wanneer u de hypotheek niet kunt voldoen zult u eindigen zonder eigendom en met nog meer schulden en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Bent u echter in de mogelijkheid om naast uw andere schulden de hypotheek correct te betalen, dan is er geen probleem. U zult dan, op termijn weliswaar, eigenaar zijn en schuldenvrij.