Hypotheekschuld

Hoe kom ik weer uit een hypotheekschuld?

De hypotheekschuld komt voornamelijk voor bij mensen die voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen. Bij dit type hypotheek leent u een som van de bank om een huis mee te kopen, maar betaalt u deze som niet af zolang u het huis niet verkoopt. Maandelijks dient u wel de intresten te betalen op het geleende bedrag, maar de eigenlijke schuld verdwijnt dus niet. Wanneer u aan het einde van de termijn komt, zit u dus met een hoge hypotheekschuld die op geen enkel ogenblik naar beneden is gegaan. Wanneer u dan het huis verkoopt aan een goede prijs, kunt u hiermee de hypotheekschuld aflossen. In het andere geval kunt u de lening verlengen, maar dan blijft u kosten betalen zonder ooit eigenaar te worden van uw huis. Is een verlenging niet meer mogelijk dan kan het dat u uw woning noodgedwongen moet verkopen ten einde de schuldeiser te vergoeden.

Waarom kiezen voor een aflossingsvrij hypotheek?

Wanneer u weet dat een aflossingsvrije hypotheek als gevolg heeft dat u nooit uw schuld betaald en enkel de intresten, vraagt u zich wellicht af waarom iemand voor dit systeem zou kiezen. Uiteindelijk heeft het als gevolg dat u maandelijks een soort huur betaald aan de ontlener en dus nooit een eigen eigendom verkrijgt. Toch komt deze hypotheekvorm vaak voor. Voornamelijk mensen die eigenlijk niet voldoende inkomen hebben om een lening voor het huis dat ze willen aan te gaan, maken gebruik van deze formule. De intresten liggen namelijk heel wat lager dan wanneer u de schuld zou moeten betalen. U woont dus voor een relatief laag bedrag per maand in het huis dat u wilt. Bovendien kan de looptijd behoorlijk lang zijn, waardoor u niet dadelijk het gevoel hebt dat dit problemen kan geven. Het zijn zorgen voor later en dat er een enorme schuld onbetaald blijft, wordt al snel uit het oog verloren.

De gevolgen aan het einde van de rit.

Wanneer aan het einde van de rit of de leentermijn geen verlenging mogelijk is, dient de schuld integraal betaald te worden wanneer u het huis wilt houden. Vaak is dit natuurlijk geen optie en dan moet het huis verkocht worden. In het beste geval levert deze verkoop het geleende bedrag op of meer. Maar dat is geen zekerheid. Het kan ook gebeuren dat het huis in waarde gedaald is en minder opbrengt dan de schuld die nog betaald moet worden. In dat geval eindigt u zonder huis en met schulden.