Ik kan mijn lening niet meer betalen

Ik kan mijn lening niet meer betalen, wat nu?

Is de zin ik kan mijn lening niet meer betalen voor u van toepassing? Wat kunt u in zo’n geval het beste doen om niet in grote schulden terecht te komen? Wij proberen u een aantal tips te geven om uw probleem op te lossen. Het nadeel van een lening is het feit dat u bij het afsluiten van een lening eigenlijk een gigantisch grote schuld voor uzelf creëert. Een lening van 35.000 euro bijvoorbeeld is een schuld van 35.000 euro. U heeft dus gelijk een schuld als u geld leent. De bedoeling van een lening is dat u deze in termijnen aflost, maar in uw geval lukt dat dus niet meer, toch? U heeft meerdere opties in zo’n geval, toch zal het geld wel terugbetaalt moeten worden aan de geldverstrekker.

Betalingsregeling

Wat u kunt proberen is het treffen van een betalingsregeling met de bank of geldverstrekker waar u het geld heeft geleend. Stel dat u elke maand 100 euro moet aflossen, maar dit lukt niet meer, dan kunt u bijvoorbeeld proberen minder af te lossen, bijvoorbeeld 50 of 25 euro per maand. Het is natuurlijk wel de vraag of de geldverstrekker hiermee akkoord gaat. U kunt uitleggen dat u de lening niet meer kunt afbetalen met het gesproken maandbedrag. Daarbij kunt u natuurlijk uitleggen wat de oorzaak is hiervan. Als de geldverstrekker welwillend is kunt u een betalingsregeling treffen en kunt u op die manier langer doen over de aflossing van de lening.

Extra lenen

Een andere optie, maar minder handige is het extra geld lenen van een familielid of kennis bijvoorbeeld. Met het geleende geld kunt u de lening van de geldverstrekker blijven betalen. Het voordeel van een lening van familie is het feit dat er geen of weinig rente betaalt moet worden. U kunt dus beter geld lenen van familie dan van een bank. Echter brengt het ook een risico met zich mee. Als u de lening niet kunt aflossen zoals afgesproken kan er een beschadiging ontstaan in de relatie.