Instanties voor schulden

Instanties die kunnen helpen bij schulden

Er zijn verschillende instanties waar u terecht kunt wanneer u schulden hebt. Afhankelijk van de grootte van uw schuld zal wel de ene of andere instantie u de beste hulp kunnen bieden. Wie kleine en overzichtelijke schulden heeft, maar veel te gespreid, zal het beste af zijn met een overkoepelende lening bij de bank of een leenkantoor om alles te centraliseren. Wie het noorden wat kwijt is en geen overzicht meer heeft, doet een beroep op schuldhulpverlening van de gemeente of de kredietbank. Ook een particuliere onderneming kan u bijstaan bij dit soort problemen. Wanneer alle mogelijke paden al betreden zijn en er echt geen oplossing meer is, zult u de rechtbank om een schuldsanering moeten verzoeken.

Welke instantie te kiezen?

Wanneer u veel schulden hebt, maar nog een uitweg ziet, zoekt u naar een instantie die u schuldhulpverlening kan aanbieden. Er zijn verschillende instanties die dit doen, met ieder hun voor- en nadelen. De schuldhulpverlening van uw gemeente zal snel een akkoord bereiken met de verschillende schuldeisers door har regionale en officiële karakter. Ze zal echter zeer snel de verkoop van uw wagen of huis afdwingen. Een private onderneming zal minder snel overgaan tot deze drastische maatregelen en heeft vaak minder lange wachttijden, aan de andere kant heeft zij een officieus karakter en dit zou schuldeisers weigerachtig kunnen maken tot het aanvaarden van een afbetalingsvoorstel. De kredietbank is een tussenweg waar weer andere voorwaarden worden gesteld. Het belangrijkste is natuurlijk dat u geholpen wordt en zelf weer een uitweg uit de schuldenberg ziet.

Waarom naar een instantie gaan?

Doet u beroep op een instantie dan hangen daar voorwaarden aan vast. U zult zaken moeten verkopen, engagementen moeten aangaan, eventueel budgetbeheer volgen en zo voort. Dit beperkt u in uw financiële vrijheid en zorgt bovendien voor een zware controle die niet altijd even aangenaam is. Zolang u dus zelf een mogelijkheid ziet om uit uw schulden te geraken, is het beter om geen instanties te betrekken. Is dit echter niet meer mogelijk of bent u niet in staat om uw schulden in kaart te brengen, akkoorden af te dwingen of een betaalplan op te stellen, dan zijn deze instanties wellicht uw enige uitweg.