Leningen van familie

Leningen van familie, verstandig of toch niet?

Geld leningen van familie kunnen een uitkomst bieden als u te maken heeft met veel schulden. Het gunstige van een lening via een familielid is het feit dat de rente altijd een stuk lager is dan bij een lening via een reguliere bank. Soms vraagt een familielid helemaal geen rente als u geld bij hem of haar leent. Met het geleende geld kunt u eenvoudig uw lopende schulden aflossen.

Risico’s

Er zijn toch ook risico’s verbonden aan leningen van familie. Het eerste punt dat wij willen belichten is het maken van zeer duidelijke afspraken. Als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt kan dit in de toekomst tot misverstanden leiden. Dat is een groot risico waar veel mensen geen rekening mee houden.
Aan dit risico hangt ook het risico van conflicten aan vast. Als afspraken niet nagekomen worden (en als deze niet op papier staan wordt het heel lastig om ze te onthouden) dan kan het zo zijn dat uw familielid het geld allang weer verwacht terug te hebben en dat u denkt dat u nog 4 jaar de tijd hebt het terug te betalen. Zorg daarom dat de afspraken die zijn gemaakt duidelijk op papier worden gezet en dat u de afspraken ook echt nakomt.

Mogelijk

Als er duidelijke afspraken zijn en u bereid bent deze na te komen dan zijn leningen van familie een mogelijkheid. Denk wel goed na voordat u deze stap zet. Als u de lening namelijk niet kunt terugbetalen kan dit leiden tot een breuk in de relatie. Dat is iets wat u natuurlijk niet moet hebben als u schulden heeft. U heeft immers al genoeg aan uw hoofd.