Scheiden schulden: hoe pak je dit aan?

Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Naast emotionele en praktische zaken, moet er ook gekeken worden naar de financiële kant van de scheiding. Een belangrijk onderdeel hiervan is het scheiden van de schulden. In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste kunt aanpakken.

1. Maak een overzicht van alle schulden

Voordat je de schulden kunt gaan verdelen, is het belangrijk om eerst een overzicht te maken van alle gezamenlijke schulden. Denk hierbij aan hypotheekschulden, leningen, creditcardschulden en eventuele andere schulden die jullie samen zijn aangegaan tijdens het huwelijk.

2. Bepaal wie verantwoordelijk is voor welke schuld

Nadat je een overzicht hebt gemaakt van alle schulden, is het tijd om te bepalen wie verantwoordelijk is voor welke schuld. Dit kan op verschillende manieren worden verdeeld, bijvoorbeeld op basis van wie de schuld is aangegaan of op basis van wie er het meest van heeft geprofiteerd.

3. Maak afspraken over de aflossing van de schulden

Nadat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor welke schuld, is het belangrijk om afspraken te maken over de aflossing van de schulden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de ene partner een bepaald bedrag per maand betaalt aan de andere partner, zodat deze de schuld kan aflossen.

4. Leg de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

Om misverstanden en conflicten in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om alle afspraken over de schulden vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Hierin staat precies wie verantwoordelijk is voor welke schuld en hoe de aflossing geregeld is.

5. Schakel indien nodig hulp in van een mediator of advocaat

Als jullie er samen niet uitkomen, is het verstandig om hulp in te schakelen van een mediator of advocaat. Zij kunnen jullie helpen om tot goede afspraken te komen en kunnen bemiddelen bij eventuele conflicten.

Al met al is het scheiden van schulden een belangrijk onderdeel van een scheiding. Door op een duidelijke en eerlijke manier afspraken te maken en deze vast te leggen, kunnen jullie beide met een gerust hart verder na de scheiding.