Schulden aflossen

Wanneer u schulden heeft zit er niets anders op dan deze weer af te lossen; Bij voorkeur doet u dit zo snel als financieel haalbaar is. Misschien lijkt het u aangenamer om gedurende een heel lange periode een kleiner bedrag te moeten terugbetalen, maar daar kunt u zich lelijk in vergissen. Wanneer de periode te lang duurt, krijgt u het gevoel dat u voor eeuwig in de schulden zal blijven zitten. Bovendien kunnen er intresten en andere kosten bij de schulden worden opgeteld waardoor een trage afbetaling vooral een dure afbetaling zal zijn. Zolang u schulden heeft wordt het ook bijzonder moeilijk om nieuwe aankopen te doen die misschien wel broodnodig zijn.

Schulden centeren

Een mogelijke oplossing om schulden af te lossen, is door ze samen te voegen en centraal te beheren. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een lening aan te gaan voor de totale schuld en die dan aan één instelling of persoon te betalen. Het voordeel hiervan is het lagere bedrag dat u maandelijks zult moeten afbetalen. Daarnaast zal alles ook overzichtelijker zijn gezien u maar met één schuldeiser te maken krijgt. Het nadeel is dat zo’n overkoepelende lening natuurlijk ook niet gratis is en u vaak meer betaald dan uw oorspronkelijke schuld. Veel hangt af van de oorsprong en de totaalsom van uw oorspronkelijke schulden. Hoe meer verschillende schuldeisers u hebt, hoe vaker een overkoepelende lening een goede oplossing kan vormen. Zeker wanneer het nieuwe te betalen maandbedrag haalbaar is en u hierdoor een aangename situatie kunt creëren.

Zelf uw schulden oplossen

Hebt u niet te veel schulden of bij een beperkt aantal schuldeisers dan kunt er beter voor opteren om de schulden rechtstreeks zelf op te lossen; Hierbij doet u uw aflossing ook maandelijks, maar bij de schuldeisers en niet via één centrale lening. U moet natuurlijk wel per schuldeiser een akkoord onderhandelen waarbij u er rekening mee moet houden dat uw maandelijks bedrag van afbetaling de som wordt van al die kleine onderhandelingen. Hierdoor zult u per eiser ook een lager bedrag moeten voorstellen wat niet altijd even makkelijk aanvaard zal worden. U stelt best een bedrag voor dat in verhouding staat met de totale schuld bij de schuldeiser. Voor kleine schulden betaalt u dus kleine maandelijkse bedragen en bij grote schulden wat grotere. Elke keer een schuld betaald is, zal uw situatie verbeteren en zult u die maand iets meer overhouden dan de voorgaande maanden.