Schulden aftrekbaar

Zijn schulden aftrekbaar bij de belasting?

Schulden bieden een fiscaal voordeel, al is dit vaak onrechtstreeks. Dit komt omdat ze een invloed hebben op de bepaling van uw eigen vermogen. Dit eigen vermogen is het verschil tussen uw bezittingen en uw schulden. Zolang het onder een bepaalde grens ligt, hoeft u er geen belastingen op betalen. Komt het boven die grens, dan betaalt u wel. Schulden zijn dus aftrekbaar doordat ze kan aftrekken van uw vermogen om zo een lager eigen vermogen te krijgen. Hoe en waar u ze op uw belastingbrief moet invullen, kunt u op diverse websites vinden. Vanzelfsprekend kunt u deze informatie ook van uw belastingdienst verkrijgen of via uw boekhouder.

Welke schulden zijn aftrekbaar?

Nagenoeg al uw schulden zijn aftrekbaar zolang u ze kunt bewijzen. Wanneer u dus geld leent van een vriendin, kunt u dit niet aangeven bij de belastingen gezien het geen officiële schuld is. Leningen, hypotheken, uitstaande betaling van uw kredietkaart en dergelijke zijn wel aftrekbaar. Afhankelijk van het type van de schuld zult u een andere box op uw belastingaangifte moeten gebruiken. Natuurlijk zal de aftrekbaarheid van uw schulden er niet voor zorgen dat ze betaald geraken, maar het vermijd wel dat u belastingen betaald over een vermogen dat u eigenlijk niet echt bezit. Mocht er enkel naar uw bezittingen gekeken worden, dan zou dit een vertekend beeld geven van de realiteit.

Schulden in het buitenland?

Ook schulden die u in het buitenland hebt uitstaan kunnen aftrekbaar zijn. Hierbij speelt het land waarin u de schulden heeft lopen een grote rol. Wanneer Nederland een overeenkomst heeft met dit land, dan zijn de schulden aftrekbaar. In het andere geval is dit echter niet zo. Daarom is het aan te raden om dit na te gaan vooraleer u beslist om een aankoop in een ander land te plaatsen. Zeker wanneer u er een schuld mee creëert. Stel dat u verschillende schulden hebt in landen waarmee geen overeenkomst gesloten is en een behoorlijk vermogen in Nederland, dan zou u onterecht belasting moeten afdragen over een eigen vermogen dat niet overeenkomt met de realiteit. Om dit te vermijden kijkt u dus beter uit waar u goederen op krediet koopt.