Schulden in box 3: wat zijn de gevolgen voor jouw belastingaangifte?

Als je schulden hebt, kan dit invloed hebben op je belastingaangifte. Vooral schulden die vallen onder box 3 kunnen een rol spelen bij het bepalen van jouw vermogen en daarmee de hoogte van de belasting die je moet betalen. In dit artikel gaan we dieper in op schulden in box 3 en wat dit betekent voor jou als belastingplichtige.

Wat zijn schulden in box 3?

Schulden in box 3 zijn alle schulden die je hebt op 1 januari van het belastingjaar. Dit kunnen verschillende soorten schulden zijn, zoals een hypotheekschuld, consumptieve kredieten, studieschulden of andere leningen. Deze schulden worden in box 3 van de belastingaangifte meegenomen bij het berekenen van jouw vermogen.

Invloed op jouw belastingaangifte

Als je schulden hebt in box 3, heeft dit invloed op de hoogte van de belasting die je moet betalen. Schulden worden namelijk afgetrokken van je vermogen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit kan voordelig zijn, vooral als je veel schulden hebt en weinig spaargeld of andere bezittingen.

Stel dat je een hypotheekschuld hebt van €200.000 en daarnaast nog wat consumptieve kredieten van in totaal €10.000. Deze schulden worden afgetrokken van het totale vermogen dat je opgeeft in box 3. Hierdoor wordt jouw belastbare vermogen lager en betaal je dus minder belasting.

Let op: drempelbedrag

Er geldt wel een drempelbedrag voor schulden in box 3. Dit betekent dat niet alle schulden volledig worden afgetrokken van je vermogen. Alleen schulden boven een bepaald bedrag worden meegenomen in de berekening. Het drempelbedrag voor 2021 is €3.200 per persoon, of €6.400 voor fiscale partners samen.

Als jouw schulden onder dit drempelbedrag vallen, worden ze niet meegenomen in de berekening van jouw vermogen en betaal je dus belasting over het volledige vermogen dat je hebt opgegeven in box 3.

Advies inwinnen bij een belastingadviseur

Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke schulden wel of niet meetellen in box 3 en hoe je hier het beste mee om kunt gaan in jouw belastingaangifte. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur. Deze kan jou helpen om de juiste keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je niet te veel belasting betaalt.

Al met al is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels omtrent schulden in box 3 en hoe dit van invloed kan zijn op jouw belastingaangifte. Door hier rekening mee te houden en eventueel advies in te winnen, kun je ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan bij het doen van jouw belastingaangifte.