Jong en schulden
Steeds meer jongeren geraken in de schulden. Dit komt doordat zij steeds meer beïnvloed worden door de media om zich te laten verleiden door impulsaankopen. Daarnaast zijn er gewoon veel meer dure zaken om aan te kopen dan vroeger. Een knappe smartphone kan bijvoorbeeld oplopen tot 700 euro, een kost die vroeger niet snel door jongeren gemaakt zou zijn. Tegenwoordig zie je echter steeds meer jongeren rondlopen met tal van peperdure technologische gadgets. En helaas is dit meestal niet aangekocht met zuurverdiende centjes. Tal van winkeliers verkopen ook aan jongeren met een spreiding van de betalingen. Dat veel van deze jongeren geen inkomen hebben of hooguit een klein inkomen van een studenten job, lijkt hen niet te deren. Nochtans geeft dit een duidelijke indicatie van het feit dat veel jongeren de betaling niet zullen kunnen voldoen.
Een les voor later
Jongeren die in schulden zitten, hebben gelukkig nog heel wat tijd om deze financiële problemen op te lossen en zullen bovendien een waardevolle les leren voor later. Wanneer ze in het weekend moeten werken om hun schulden af te betalen, zullen ze al snel de waarde van geld leren kennen. Natuurlijk is dit niet dadelijk de meest aangename manier om dit te leren, maar wellicht wel de manier die het langste zal bijblijven. Daarbij is het ook zo dat de schulden die jongeren maken meestal vrij beperkt blijven. Dit komt doordat ze geen al te grote kredieten of leningen kunnen vastkrijgen en vaak ook snel geconfronteerd worden met hun problemen. Zo blijven de schulden oplosbaar, zij het met enige tijd en vooral enige moeite.
Schulden bij andere jongeren
Naast schulden bij winkeliers, postorderbedrijven of banken, blijken jongeren voornamelijk veel schulden op te lopen bij andere jongeren. Jongeren lenen makkelijk geld van en aan elkaar en kunnen dit helaas voor hun leeftijdsgenoten niet altijd even vlot terugbetalen. Het sociale karakter van de schuld maakt het bovendien erg moeilijk voor de schuldeiser om echte stappen te ondernemen waardoor hij vaak zeer lang op zijn geld zal moeten wachten. In sommige gevallen zal het geld gewoon niet terugbetaald worden. Helaas zijn er geen wetten of regels die kunnen voorkomen dat jongeren elkaar geld lenen. En dus kan er evenmin veel gedaan worden wanneer dit niet loopt zoals gehoopt. Er staat meestal niets op papier en gezien het geld contant is overgedragen is er vaak geen bewijs van de schuld.