Schulden kinderen

Kunnen kinderen schulden hebben?

Er zijn situaties te bedenken waarin kinderen schulden kunnen krijgen (helaas). Er zijn eigenlijk vijf manieren waarop kinderen schulden kunnen krijgen. In dit artikel zullen wij deze manieren kort bekijken. Het is beter om schulden bij kinderen te voorkomen, maar natuurlijk is dit niet altijd mogelijk. Kinderen hebben net als volwassen een eigen wil en kunnen eigen keuzes maken. De opvoeding is natuurlijk erg belangrijk, maar bied geen garantie voor een schulden vrij kind.

Producten

Een kind kan natuurlijk altijd een aankoop doen, bijvoorbeeld via internet. Stel dat uw kind een artikel via internet besteld van enkele honderden euro’s, dan kan dit tot schulden leiden. Uw kind moet 18 jaar of ouder zijn om bepaalde aankopen te kunnen doen. U kunt een aankoop dus terugdraaien als het niet de bedoeling is om het product te kopen. Voor kleding en cd’s bijvoorbeeld kan dit terugdraaien dan weer niet.

Schade

Uw kind kan een schade veroorzaken, dat kan altijd gebeuren. Het is daarom erg belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Eventuele schade die wordt veroorzaakt kunt u dan daarop verhalen.

Misdrijf

Uw kind kan ook in een minder prettige situatie terecht komen. Hij of zij kan een misdrijf of een strafbaar feit plegen. Hieruit kunnen schulden ontstaan. De rechter kan namelijk een boete opleggen.

Verkeer

Uw kind kan in het verkeer ook fouten maken waaruit boetes kunnen voortvloeien. Als deze niet worden betaalt kunnen er schulden ontstaan.

Erfenis

Het laatste punt is de erfenis. Uw kind kan een erfenis aanvaarden en kan daardoor in de schulden raken. Als het een erfenis is met schulden is het dus belangrijk voor het kind om deze te verwerpen. Zo blijft hij/zij schulden vrij.