Schulden van ouders

Mijn ouders hebben schulden, wat nu?

Wanneer uw ouders schulden hebben en u bent inwonend, dan kan dat erg vervelend zijn. Officieel hebt u niets met hun schulden te maken en zijn er dus ook geen gevolgen voor u, maar in praktijk durft dit weleens anders uit te draaien. Uw inkomen is alvast veilig omdat dit duidelijk een door u verworven bezit is. Niemand zal of kan in twijfel trekken dat uw loon van u is en niet van uw ouders. Wat uw goederen betreft, ligt dat enigszins anders. Zeker wanneer u in hetzelfde huis woont en er bodembeslag wordt gelegd. Hierbij is het zo dat de deurwaarder beslag legt op alles wat aanwezig is in het huis van uw ouders, tenzij u kunt bewijzen dat een goed van u is en dus persoonlijk bezit.

Bewijzen dat iets uw bezit is

Helaas is het niet eenvoudig om te bewijzen dat goederen uw eigendom zijn en bij bodembeslag durft het vaak zo te lopen dat uw spullen gewoon mee aangeslagen worden. Om een bezit te bewijzen zou u bij aankoop een bonnetje op uw naam moeten laten uitschrijven. Deze bonnetjes dient u dan goed te bewaren zodat u ze bij mogelijk beslag door schulden van uw ouders als bewijs kunt indienen. Alle spullen waarvoor u een bonnetje op naam heeft, zijn van u en kunnen niet geclaimd worden door een deurwaarder. Tenzij u het bent die schulden heeft natuurlijk. Helaas zult u niet standaard een bon vragen wanneer u een aankoop doet en voor alle spullen die al heeft op het ogenblik van de schulden is er geen manier meer om dit nog te verkrijgen. Voor nieuwe aankopen loont het natuurlijk om dit wel te doen.

Een verklaring opmaken

Een andere mogelijkheid is het opstellen van een verklaring waarin u aangeeft dat u inwonend bent bij uw ouders, eigen bezittingen hebt en geen zaken hebt met hun schulden. Uw bezittingen zet u dan bij voorkeur in één ruimte zoals uw kamer. U dient een lijst op te maken waarin u een gedetailleerde inventaris maakt van al uw spullen. Ook uw ouders tekenen deze verklaring. In praktijk echter zal dit vaak als ongeldig beschouwd worden omdat u er natuurlijk alles zou kunnen opzetten dat u wilt. Uw ouders zullen altijd tekenen ook als de goederen in werkelijkheid van hen zijn, zo beschermen ze hun huisraad. De kans is klein dat de deurwaarder hier ook effectief rekening mee zal houden.