Hoe voorkom ik schulden?
Schulden voorkomen is beter dan schulden oplossen. Maar het niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Schulden heb je sneller dan je zelf verwacht. Een paar impulsaankopen, een beetje pech, een echtscheiding of loonverlies kunnen al voldoende zijn om binnen de kortste keren zware schulden mee te slepen. Niet alle oorzaken van schulden zijn te vermijden, maar er zijn wel een heleboel dingen die u zelf in de hand heeft. Het belangrijkste is dat u zelf de touwtjes in handen hebt waar het uw financiën betreft. Wanneer u precies weet wat u wel of niet hebt, kunt u er ook voor zorgen dat u nooit meer uitgeeft dan u kunt betalen. En dat is de basisregel om geen schulden te creëren.
Koop niet op krediet
Wie geen schulden wil hebben, koopt bij voorkeur nooit op krediet. Krediet kaarten, postorderbedrijven waar u pas na twee maanden dient te betalen, aankopen op afbetaling en dergelijke meer zijn de oorzaak van vele schulden. Op het ogenblik van de aankoop merkt u niet hoe duur iets is. Gevoelsmatig lijkt het alsof u aankopen kunt doen zonder ook meer een euro uit te geven. In werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo en de rekening wordt u altijd gepresenteerd. Maar dan is het kwaad al geschied. Bovendien zijn er zoveel verschillende bedrijven waar u op krediet kunt kopen dat u al snel een opeenstapeling van kleine afbetalingen moet combineren. En al die kleintjes samen zorgen voor een behoorlijk grote som die u maandelijks moet neerleggen. Daarom is het beter om alles gewoon te kopen met het geld dat u hebt. Zo koopt u nooit meer dan wat uw budget u toelaat. En als er geen geld meer is, dan dient u eerst te sparen. Dit geeft u ook de tijd om na te denken over uw aankoop. Misschien doet u de aankoop niet meer wanneer u het geld bij elkaar heeft gekregen. Sparen zorgt ervoor dat u geen gekke impulsaankopen doet en dat zal u veel geld besparen.
Koop bewust
Wat u ook koopt, koop bewust. Denk na bij u aankopen en laat u niet verleiden door een mooie reclame, vlotte verkoper of vrienden die ook alles hebben. Aankopen die u niet bewust maakt, zorgen bijna altijd voor spijt achteraf. Zeker wanneer het om dure dingen gaat, is de teleurstelling des te groter wanneer u nadien bedenkt welke leuke dingen u allemaal met dat geld had kunnen doen. Natuurlijk kunt u de aankopen altijd terug verkopen, maar dat zal nooit aan de oorspronkelijke prijs zijn en dat is altijd weggesmeten geld.