Schulden wat nu?

Ik heb forse schulden, wat moet ik doen?

Niemand vindt het aangenaam om schulden te hebben. Sommige mensen steken hun kop in het zand en doen alsof de schulden er niet zijn. Zij openen hun rekeningen niet of smijten ze zelfs gewoon weg en reageren niet wanneer een schuldeiser contact probeert op te nemen. Dit is wellicht de slechtste reactie die u kunt hebben bij schulden. De schulden zullen niet weggaan omdat u ze negeert. Integendeel, de kans is groot dat ze steeds zwaarder worden tot er haast geen uitweg meer is. De juiste reactie wanneer u geconfronteerd wordt met schulden is om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken en vooral te vermijden dat u nog meer schulden maakt. Een oplossing vindt u door uw financiën in kaart te brengen en te kijken wat u maandelijks kunt missen om uw schulden af te betalen.

Praat met uw schuldeisers

In tegenstelling tot wat u wellicht denk, kunt u met de meeste schuldeisers praten over gespreide betalingen en schuldregelingen. Een schuldeiser vindt het natuurlijk niet fijn om te horen dat u niet kunt voldoen aan uw betalingen, maar hij wilt er vooral zeker van zijn dat hij uiteindelijk zijn geld krijgt. Wanneer hij begrijpt dat zijn beste kans is om u een afbetalingsplan toe te staan, dan zal hij dit wellicht doen. Contact opnemen met uw schuldeisers is dus een absoluut noodzakelijke stap om uit uw schulden te geraken. Bovendien hebt u meer kans op een gunstige reactie wanneer u dit snel doet. Eens de schulden onoverzichtelijk zijn geworden zal uw schuldeiser minder vertrouwen hebben in de haalbaarheid van uw voorstel.

Wanneer u niet goed bent in officiële communicatie

Niet iedereen weet hoe hij een afbetalingsplan moet opstellen of bespreken met een schuldeiser. Wanneer u geen idee hebt hoe u hieraan moet beginnen, kunt u gebruik maken van schuldhulpverlening. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het onderhandelen met schuldeisers en het zoeken naar een oplossing die voor iedereen haalbaar is. Zij kunnen u helpen met de contacten tussen u en uw schuldeisers, het opstellen van brieven, maar ook het bepalen van een realistisch afbetalingsplan. Zo verhogen uw kansen om uit de schulden te geraken meteen en staat u er niet meer alleen voor.