Wat is een schuldenlast?

Uw schuldenlast is de som van alle schulden die u heeft. Hierbij worden zowel de schulden gerekend waar u geen problemen mee heeft zoals leningen, kredietkaarten of aankopen op krediet die u nog moet voldoen, als de problematische schulden waarbij u achterloopt met uw betalingen of de vervaltermijn van de facturen niet kunt respecteren. Wanneer u met financiële problemen kampt en een schuldbemiddelaar om hulp vraagt, is het voor hem belangrijk om uw volledige schuldenlast te kennen en niet enkel het probleemgedeelte. Zo krijgt hij een beeld van uw uitgavenpatroon en de mogelijke voorstellen die hij kan maken ten aanzien van uw schuldeisers.

Uw schuldenlast beperkt houden

Het is geen ramp om een lening aan te gaan voor een nieuwe wagen, uw reis met uw kredietkaart te betalen of iets bij een postorderbedrijf te kopen waar de factuur pas na een maand volgt. Waar het om gaat is dat u uw schuldenlast beperkt houdt. Zolang u makkelijk kunt voldoen aan alle schulden die u maakt, is er geen enkel probleem. Wanneer u een helder beeld heeft van uw inkomen, uitgaven en te spenderen bedrag, zal u wellicht probleemloos gebruik kunnen maken van kredieten zonder ooit het gevoel te krijgen dat u schulden heeft. Helaas wringt daar vaak het schoentje. Doordat u bij al deze transacties niet dadelijk voelt dat u geld uitgeeft, zult u niet snel merken wanneer het veel geld is geworden. Bovendien zijn het vaak ook tal van verschillende partijen waarbij u schulden aangaat zo dat u niet één duidelijk overzicht heeft. Om problematische schulden te vermijden, koopt u best zoveel mogelijk zaken aan met een onmiddellijke betaling. Wat u met een betaling achteraf koopt, kunt u noteren zodat u steeds de totaalsom in beeld houdt.

Een zware schuldenlast oplossen

Wanneer u meer schulden hebt gemaakt dan u zelf dacht en hierdoor niet meer in de mogelijkheid bent om ze zomaar in te lossen, dient een oplossing gevonden te worden waarbij u zo snel mogelijk uw schuldenlast kunt oplossen. Zitten hier verschillende kleine schulden tussen, dan kunt u deze misschien alvast eerst betalen. Zo houdt u het aantal schuldeisers beperkt en moet u minder bedrijven om een akkoord tot afbetaling vragen. Want dat is de tweede stap die u kunt nemen. Vraag uw schuldeisers om een spreiding van de betalingen zodat ze betaalbaar worden voor u. Wanneer u deze stap zet zodra u merkt dat u moeilijkheden gaat hebben om de betalingen te voldoen, is de kans groot dat u tot een akkoord komt.

Een andere mogelijk is om kwijtschelding schulden te verkrijgen. Lees het artikel kwijtschelding schulden voor meer informatie hierover.