Schuldhulpverlening

Informatie over de schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening kent meerdere gezichten en het is dus belangrijk om de juiste oplossing voor uw problemen te zoeken. Eerst en vooral is er de schuldhulpverlening die u via uw Gemeente kunt aanvragen. Deze hulp heeft een officieel karakter wat de schuldeiser zal motiveren om positief te reageren, maar daar komen ook enkele nadelen bij kijken. De kans is groot dat u uw wagen en huis zult moeten verkopen en vaak zijn er lange wachttijden waar u rekening mee dient te houden. Daarnaast is er de schuldhulpverlening via derde partijen of onafhankelijke bedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het zoeken naar oplossingen bij hoge schulden en onderhandelen met schuldeisers.

Wanneer zoekt u schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening zoekt u op het ogenblik dat u zelf geen mogelijkheden meer ziet om uw schulden op te lossen. Eigenlijk doet u het beter al voor u dat punt bereikt hebt, maar de meeste mensen trachten zo lang mogelijk om zelf een oplossing uit te werken wanneer ze in de schulden zitten. Enerzijds omdat ze vrezen dat schuldhulpverlening hen zal dwingen tot keuzes die ze liever niet maken en anderzijds omdat ze hun trots opzij moeten schuiven om beroep te doen op deze hulp. Het is nooit aangenaam om te moeten toegeven dat u zichzelf in de schulden hebt gewerkt. Nochtans kan schuldhulpbemiddeling u heel wat kopzorgen besparen en wellicht sneller aan een oplossing helpen. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het uitwerken van een passende oplossing voor beide partijen en hebben een jarenlange ervaring in het voeren van onderhandelingen met schuldeisers. Bovendien zijn veel schuldeisers geneigd om sneller akkoord te gaan wanneer de vraag tot een regeling via een derde partij komt.

Wat doet de schuldhulpverlening voor u?

De schuldhulpverlening doet letterlijk wat het zegt. Het verleent u hulp wanneer u schulden heeft. Dit gebeurt op meerdere manieren. Eerst en vooral wordt uw situatie in kaart gebracht zodat u precies weet waar u staat. Daarna wordt bekeken welke oplossingen er mogelijk zijn voor uw specifieke zaak. De nodige contacten en onderhandelingen worden opgestart bij de verschillende schuldeisers. Eens een akkoord bereikt is, krijgt u een uitgewerkt en vooral haalbaar plan dat u volledig uit de schulden zal helpen. Ook de opvolging van dit plan wordt nauwlettend in de gaten gehouden zodat u niet opnieuw in de problemen geraakt. Vaak kunt u ook rekenen op bijkomend advies om na aflossing van uw schulden niet opnieuw schulden te creëren.