Schuldregeling

Een schuldregeling?

Soms lijkt het alsof er geen uitweg meer mogelijk is uit de schuldenberg die u hebt opgebouwd. Deze schulden kunnen het gevolg zijn van onverantwoorde uitgaven, maar ook een samenloop van omstandigheden, een echtscheiding of een overlijden kunnen aan de basis van het probleem liggen. Wanneer u het echt niet meer mogelijk ziet om er nog zelf uit te raken, kunt u een aanvraag indienen voor schuldsanering, maar dit brengt grote gevolgen met zich mee. Bovendien zou het kunnen dat de schuldenberg beter meevalt dan u op het eerste zicht zou denken. Beroep doen op een tussenpartij die u helpt om een schuldregeling te verkrijgen, is alvast een eerste stap naar een schuldenvrij leven.

Een minnelijke schikking of spreiding over de tijd?

Een schuldregeling treft u rechtstreeks met de schuldeisers. U kunt dit zelf opnemen of door een tussenpartij laten doen. In beide gevallen tracht u een akkoord te bereiken met de schuldeisers over een betaling in termijnen of een minnelijke schikking. Bij een minnelijke schikking zult u slechts een deel van de totale schuld moeten voldoen. Bij een schuldregeling met de schuldeiser die u zelf regelt, blijft u gevrijwaard van controle door een overheidsorgaan of derde partij. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee. U bepaalt zelf wat u een realistische som vindt om maandelijks af te betalen en wanneer u een extra heeft verdient, kunt u dit spenderen zoals u wilt. Niemand verplicht u om deze extra integraal aan uw schuldeiser over te dragen. Natuurlijk moet u wel eerst een schikking treffen waar zowel uzelf als de schuldeiser zich goed bij voelen. Wanneer dat niet lukt, zult u alsnog gebrui moeten maken van meer officiële wegen om uw schulden op te lossen.

Nieuwe schulden voorkomen

Wanneer u een voorstel doet voor een schuldregeling, dient u er rekening mee te houden dat u maandelijks ook nog andere kosten heeft dan uw schuldenlast. Het is uiterst belangrijk om deze kosten te blijven voldoen. Anders creëert u nieuwe schulden waardoor u in een vicieuze cirkel terecht zult komen. Om dit te doen is het raadzaam om al uw gekende inkomsten en uitgaven in kaart te brengen voor u een voorstel formuleert. Zo weet u precies hoeveel geld u overhoudt nadat alle noodzakelijke kosten zijn betaald. Hiermee kunt u dan ook berekenen welk bedrag voor u haalbaar is om maandelijks aan schuldaflossing te spenderen zonder uzelf nog meer in problemen te brengen.