Schuldsanering ondernemers

Schulden ondernemers oplossen

Wanneer u als natuurlijke persoon schulden heeft gemaakt die u niet meer kunt aflossen, hebt u altijd de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor schuldsanering natuurlijke personen. Hier zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden aan verbonden, maar indien u niet zelf de oorzaak bent van uw schulden en alles al geprobeerd heeft, is dit uw kans op een schuldenvrij leven. Als ondernemer ligt dan anders en hangt alles ervan af of u als natuurlijk persoon beschouwd zult worden door de rechtbank die uw schulden behandeld. Afhankelijk van het type onderneming en uw persoonlijke situatie zult u toegelaten worden tot schuldsanering.

Wanneer kunt u gebruik maken van de wet schuldsanering natuurlijke personen als ondernemer?

Eerst en vooral kunt u schuldsanering natuurlijke personen aanvragen wanneer u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma hebt. In beide gevallen bent u namelijk een natuurlijk persoon ondanks het feit dat u een onderneming heeft. U bent ook hoofdelijk verantwoordelijk voor uw onderneming wat inhoud dat de deurwaarder beslag kan leggen op uw privébezittingen wanneer de zaak schulden heeft gemaakt. Wanneer u echter een besloten of naamloos vennootschap hebt, ligt dit enigszins anders. In dat geval kunt u enkel schuldsanering aanvragen wanneer u als rechtspersoon opgeheven bent en als gevolg daarvan zware schulden hebt. Een voorbeeld hiervan zijn startende ondernemers die failliet gaan als gevolg van te veel privéopnames of bijvoorbeeld een veehouder die over kop gaat door de varkenspest.

Wat kunt u wel doen als ondernemer?

Wanneer u niet in aanmerking komt voor schuldsanering kunt u zich in de eerste plaats failliet laten verklaren. Dit geeft u iets meer ruimte bij het inlossen van uw schulden, maar u zult niet zomaar terug een bedrijf kunnen oprichten. Bovendien bent u de inkomsten die u bedrijf opdracht kwijt na het faillissement. Vervolg kunt u een inventaris maken van alle bezittingen van het bedrijf en zien of u voldoende bij elkaar krijgt om een akkoord aan te gaan met de schuldeisers. Wanneer het bedrag voldoende hoog is en uw schuldeisers tot een overeenkomst willen komen, kan u voor een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld gaan. Het deel dat u wel zult betalen, dient u in één keer af te dragen.