Schuldsanering Utrecht

Schuldsanering inwoners van Utrecht

De rechtbank van Utrecht neemt beslissing over het al dan niet toestaan van schuldsanering voor inwoners van Utrecht die een aanvraag hebben ingediend. Deze aanvraag gebeurt via de schuldhulpbureau ’s van Utrecht wanneer iemand schulden heeft die zo hoog oplopen dat er geen andere mogelijkheden meer over zijn. Vanzelfsprekend zal het schuldhulpbureau eerst trachten om een alternatieve oplossing te vinden waarbij geen schuldsanering gevraagd moet worden. Schuldsanering is namelijk de moeilijkste manier om van uw schulden af te geraken. De regels zijn loodzwaar en de sanering duurt gemiddeld drie jaar. Een niet te onderschatten periode wanneer u bedenkt dat u geen enkele financiële vrijheid meer zal kennen. Pas wanneer alle andere paden betreden zijn en niet succesvol gebleken, zou u schuldsanering moeten overwegen.

Wat hou ik over om van te leven?

Bij schuldsanering zal de rechtbank van Utrecht u een bewindvoerder toekennen die de betaling van uw schuldeisers regelt. Om dit te kunnen uitvoeren zal uw loon of uitkering niet meer naar u gestort worden, maar naar de bewindvoerder. Zelf krijgt u maar een deel van de som die u verdient hebt. Bij een loon houdt u eenzelfde bedrag als het bestaansminimum van dat moment over, wanneer u al van een bestaansminimum leeft, krijgt u hier vijfennegentig procent van. Dat is bijzonder weinig om mee rond te komen en een uiterst zuinige houding is dus geboden. Voornamelijk omdat van dit bedrag al uw normale kosten betaald moeten worden. Het bedrag dat de bewindvoerder houdt, dient enkel om uw schuldeisers mee te betalen. Huur, elektriciteit, gas en dergelijke dient u zelf te regelen. En gezien u geen nieuwe schulden mag maken, is het dus noodzakelijk dat u ervoor zorgt dat dit lukt met het bedrag dat u maandelijks verdient.

Wat als ik geen inkomen heb?

Bij schuldsanering is het nog steeds de bedoeling dat uw schuldeisers een groot deel van uw schuld terugbetaald krijgen. Daarom wordt van u verwacht dat u er alles aan doet om zoveel mogelijk te werken en geld te verdienen. Wanneer u werkloos bent, kunt u wel schuldsanering krijgen, maar uw bewindvoerder zal erop toezien dat u alles doet wat u kunt om een baan te vinden. Zo zult u moeten bewijzen dat u actief werkzoekend bent aan de hand van sollicitatiebrieven, uitnodigingen van potentiële werkgevers, inschrijvingen bij interim-bureaus, enzovoort. Doet u dit niet, dan behoudt de rechtbank van Utrecht zich het recht om uw schuldsanering stop te zetten.