Te veel schulden

Meer schulden dan u kunt betalen

Als u meer schulden heeft dan u kunt betalen, dan hebt u zonder twijfel te veel schulden opgelopen. Het vervelende is dat u dit meestal pas beseft als het al gebeurd is en dan is een snelle oplossing niet meer mogelijk. Het eerste dat u zou moeten doen wanneer u te veel schulden heeft, is het in kaart brengen van uw volledige financiële situatie. Hier bestaat verschillende goede computerprogramma’s voor, maar ook in een excelfile kunt u dit overzichtelijk doen. Bij uw volledige financiële situatie horen niet enkel uw schulden. Ook uw inkomsten, maandelijkse uitgaven, periodieke extraatjes en dergelijke maken hier deel van uit. De bedoeling is om een overzicht te maken dat u een exact beeld geeft van al het geld dat u hebt, aan anderen moet betalen, verdiend of tekort komt.

Zoek uit wat u kunt missen

Pas wanneer u een goed overzicht hebt, kunt u uitzoeken waar u kunt besparen. Vanzelfsprekend zijn verwarming, elektriciteit, water en huur kosten die u maandelijks zult blijven behouden. Deze vaste kosten bieden dus geen ruimte tot besparing. Vaste kosten die dat eventueel wel doen zijn televisie, telefonie en internet. Afhankelijk van u beroep en het gebruik van deze zaken, loont het na te gaan of ze allemaal even noodzakelijk zijn en of u de kosten kunt beperken. Zo kunt u misschien trachten wat minder te bellen of u televisiepakket te herleiden tot het absolute minimum. Naast deze vaste kosten zult u wellicht behoorlijk wat kunnen besparen op uw variabele kosten. Hier gaat het om impulsaankopen of zaken die u ook goedkoper kunt vinden. Er zijn duurdere en goedkopere supermarkten, merkproducten en huisproducten. U kunt al heel wat geld winnen door enkel nog inkopen te doen in een goedkope supermarkt en daar dan enkel het huismerk te kopen.

Maak een afbetalingsplan op

Wanneer u hebt opgezocht waar u kunt besparen, weet u hoeveel u maandelijks extra overhoudt om aan uw schulden te betalen. Met die gegevens kunt u een plan opstellen dat u naar uw schuldeisers kunt sturen ter akkoord. Zorg dat het plan realistisch is want een herkansing bij niet naleving van dit plan wordt maar zelden toegestaan.