Terugbetaling studieschuld

Verschillende soorten studieschuld

Er zijn verschillende soorten studieschuld te benoemen die u kunt hebben. De eerste is een lening die u heeft gehad tijdens het volgen van een studie. Door de lening kan een schuld ontstaan zijn. Een andere schuld is de prestatiebeurs die niet is omgezet naar een gift. In sommige gevallen wordt deze ook niet omgezet (bijvoorbeeld als de studie niet is afgerond). In dat geval kunt u met een schuld blijven zitten. Een derde punt kan teveel ontvangen studiefinanciering zijn. Door een fout bijvoorbeeld kan het zijn dat u teveel financiering heeft ontvangen. Als u dit niet direct heeft terugbetaalt kunt u nu met een schuld zitten. Het laatste punt is collegegeldkrediet. Ook dit kan tot een schuld geleidt hebben.

Zelf verantwoordelijk voor terugbetaling studieschuld

Het is nooit fijn om een schuld te hebben, of dit nou een studieschuld is of een andere schuld. Zorg er daarom voor dat de schuld zo snel mogelijk wordt afgelost. Op de website van DUO kunt u het rekeningnummer vinden. Naar dit rekeningnummer kunt u de bedragen terugstorten. Hoe sneller u van de schulden af bent, des te fijner natuurlijk. Sinds begin 2012 zijn er wel enkele wijzigingen doorgevoerd die belangrijk zijn om te weten.

Nieuwe regels sinds 1 januari 2012

Vanaf 1 januari 2012 heeft het DUO nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot de terugbetaling van studieschuld. Zo is automatisch incasso beschikbaar gekomen voor iedereen. Daarnaast betaalt u altijd naar draagkracht. Er wordt altijd een berekening gemaakt naar uw draagkracht. Daarbij wordt ook het inkomen van een eventuele partner meegenomen. Op die manier kan er een goede berekening gemaakt worden van de draagkracht.